Nieuw projectje

De afgelopen week was een ‘tutorial week’. Hierin mochten wel allemaal individueel bezig met de dingen die we zelf willen leren. Ik ben begonnen met het leren ontwerpen en programmeren van een app. Ik wil namelijk binnen dit semester een app maken voor ruiters.

Ik ben de week begonnen met het leuke werk, namelijk het ontwerpen van de app. Dit heb ik gedaan in het programma Figma (Hieronder staat het eerste ontwerp dat testbaar is). Hier heb ik een simpel prototype gemaakt zodat ik wist welke elementen ik moest leren programmeren voor dit project.

Dit was natuurlijk wel te doen, maar na het ontwerpen moet de app ook geprogrammeerd worden. Ik ben daarom begonnen met het leren programmeren zodat ik, hopelijk, aan het einde van het semester een echte app kan laten zien. 

Apple heeft een mooie lijst met stap voor stap tutorials die het programma wat laten zien. In het begin moest ik wel even wennen omdat het een programmeertaal was waar ik nog nooit eerder mee had gewerkt, maar de eerste drie onderwerpen (SwiftUI Essentials: Creating and Combining Views, Building Lists and Navigation & Handling User Input) waren in elk geval goed te volgen. 

Natuurlijk zijn er ook altijd van die kleine foutjes die je maakt en daarna nooit weer terug kunt vinden in al die code. Een aantal keer tijdens het volgen van de tutorial kreeg ik hier ook mee te maken. Gelukkig bestaat er altijd de ‘⌘-Z’ knop waardoor ik snel kon vinden bij welke stap het mis ging.

Zo liep ik, tijdens het oefenen, ook vast bij een kleine foutmelding. Ik kon ook nergens terug vinden waarmee ik de fout kon oplossen. Uiteindelijk een leraar gevraagd en bleek het niet om de code te gaan, maar om het inloggen met een ‘developer account’ in plaats van een standaard Apple Id account. Zo Zie je maar weer dat het niet altijd aan je codering skills ligt.

Uiteindelijk zijn we toch een stapje verder gekomen in het leerproces deze week. In elk geval even kennis kunnen maken met het programma en een stukje code. Volgende week krijgen we naast ons eigen project, een nieuw project van een nieuwe opdrachtgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *