Teamwork is een van de belangrijkste dingen binnen elke baan. De samenwerking moet bij elk bedrijf goed zijn om tot hoge resultaten te komen. Ook op school wordt er gewerkt aan teamwork want iedereen zal op zijn tijd teamwork tegenkomen.


“Great things in business are never done by one person. they’re done by a team of people”

– Steve Jobs

De belangrijkste eigenschappen van een team zijn de volgende dingen:

  • Positiviteit
  • Communicatie
  • Respect & vertrouwen
  • Motivatie

Communicatie staat hierbij voorop samen met respect. Als een team geen goede communicatie heeft, gaat de samenwerking niet goed en als de teamleden geen respect voor elkaar hebben, kan er geen goede communicatie ontstaan. 

Als je geen vertrouwen hebt in je andere teamleden, omdat ze misschien weinig respect voor je lijken te hebben, ga je je zorgen maken om dingen die misschien helemaal niet relevant zijn en daar gaat je werk onder lijden. Daarom is het belangrijk om goed te blijven communiceren met het team over alles dat er speelt. 

Motivatie en positiviteit maken het werk in een team leuk. Als er teamleden zijn die altijd negatief zijn of teamleden die geen motivatie hebben, dan wordt het werken met het team een stuk lastiger. Natuurlijk is negatieve kritiek op een idee niet altijd verkeerd en zijn er momenten waarop de motivatie niet altijd te vinden is, maar dit hoeft niet de hele project-tijd te duren.

Teamwork lastig?

Voor sommige mensen is het lastig om in een team te werken omdat ze misschien wat minder sociaal zijn opgesteld of omdat ze juist te veel praten en daarmee de productiviteit naar beneden halen. 

Voor de mensen die wat minder sociaal opgesteld zijn is het van belang dat niet constant met de andere teamleden samenwerkt, maar ook de tijd neemt om individueel aan de slag te gaan. Op deze momenten kun je voor jezelf bijvoorbeeld een overzicht creëren om structuur te krijgen in alles dat overlegd is in de groepsgesprekken. Zo kun je zelf wat rust creëren als het je allemaal wat teveel wordt. Misschien kun je zelfs 1 op 1 gesprekken aangaan met de verschillende teamleden als dit makkelijker is.

Ook is het natuurlijk belangrijk om eerlijk te zijn tegenover je team en je manager/leraar. Als zij niet weten dat je niet comfortabel bent in grote groepsgesprekken dan kunnen zij hier ook geen rekening mee houden.

Teams en teamleiders

Voor het team en de teamleiders is het van belang dat alle teamleden evenveel kans krijgen om te groeien in de dingen die zij lastig vinden. Spreek de mensen in het team individueel aan tijdens de groepsgesprekken zodat iedereen de kans krijgt om iets te zeggen. Vooral in de tijden dat we online werken is dit erg van belang.

Soms is het in deze tijd lastig om face-to-face te spreken tijdens meetings, maar het is wel belangrijk om dit zoveel mogelijk te doen, al was het maar met een klein deel van het team. Online is alles vaak wat chaotischer en kan ook niet iedereen de kans krijgen om zijn of haar mening goed over te laten brengen. 

Iedereen zal uiteindelijk binnen het team goed moeten kunnen functioneren om de productiviteit van het team hoog te houden. Zonder een goede samenwerking is een team geen echt team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *